Een sportieve zomervakantie in het Zillertal

Wandelen kun je over de meer dan 1000 km wandelpaden van makkelijk in het dal tot uitdagend in de hogere gelegen berggebieden. Het Zillertal is dan ook een populaire bestemming voor liefhebbers van een wandelvakantie.

Hetzelfde geldt voor mountainbikers en fietsers en die ruim 800 kilometer fietspaden en routes voor de mountainbike ter beschikking hebben! Er zijn talloze fietspaden waarvan een deel langs de rivier loopt en dus niet moeilijk is. Hogerop liggen meer dan 20 uitdagende mountainbikeroutes die meer van het uithoudingsvermogen vergen. Totaal ligt er ruim 820 km fietsroute! Er worden ook mooie fietsvakanties in dit gebied aangeboden.
Maar je kunt ook hangend onder een paraglider van prachtige vergezichten op het Zillertal genieten. Individueel of samen met een ervaren piloot.

Klimmen in de ruige bergwereld boven het Zillertal is niet voor iedereen weggelegd maar voor velen een uitdaging. Ervaren klimmers trekken er zonder gids op uit, de alpinescholen bieden tochten aan voor minder ervaren bergwandelaars. Samen met een gids wordt een veilige maar pittige tochten gemaakt. De basis van het klimmen, maar ook het toepassen van technieken en het voorbereiden op tochten, kan in de klimtuin “Floite” beoefend worden.

De berg- en waterwereld van het Zillertal trekt ook liefhebbers van canyoning. Dit klimmen en klauteren door kloven, langs en door snelstromende riviertjes en watervallen trekt steeds meer aanhangers. Wie het nog nooit gedaan heeft kan een beroep doen op een van de instructeurs en gidsen die hier actief zijn.

Rafting op de rivier die het dal zijn naam geeft, de Ziller, of op de Zemm is een ander nat avontuur. Er worden o.a. tochten met bekwame gidsen vanuit Mayrhofen georganiseerd. De tocht eindigt ca. zes kilometer stroomafwaarts bij Hippach. Het Zillertal biedt vele mogelijkheden voor andere sporten die goed met een vakantie gecombineerd worden. De infrastruktuur biedt veel op het gebied van sport; zoals binnen- en buitenzwembaden, tennisbanen, een drivingrange voor golfers en ga zo maar door.

Motorrijden door de fantastische alpen, klik hier voor onze speciale pagina voor motorrijders.

Prachtig motorrijden

Zillertaller bahn: Onder stoom het Zillertal door
Altijd leuk voor jong en oud is een tochtje met de zogenaamde Zillertalbahn. Deze nostalgische stoomtrein reed in 1902 voor het eerst van Jenbach tot Mayrhofen. Na al die jaren rijdt deze trein nog steeds tijdens de zomermaanden met een gangetje van 35 km per uur, fluitend en puffend door het dal en stopt in veel plaatsen. Van juni tot september kunnen kinderen op vrijdag gratis meerijden. Er mag zelfs een kijkje bij de machinist worden genomen. De treinrit kan gecombineerd worden met een fietstochtje door het Zillertal. Op veel stations kunnen fietsen gehuurd worden, die op elk willekeurig station langs het traject weer ingeleverd kunnen worden. De Zillertalbahn is ook een mooie gelegenheid om het dal op een andere manier te leren kennen.

Over de Zillertaler Höhenstraße naar hogere sferen
De Zillertaler Höhenstraße behoort tot de mooiste Alpenwegen van Oostenrijk. Deze weg reikt tot een hoogte van 2020 m en biedt een prachtig uitzicht over de Zillertaler Alpen. Tevens is de weg uitgangspunt voor talloze bergwandelingen naar diverse almhutten en bijvoorbeeld Alpentuin van Kaltenbach. Het bergpanorama is hier overweldigend.

De Zillertaler Höhenstrasse is 37 km lang en loopt van Ried/Kaltenbach tot aan het tolhuisje bij Hippach. Deze weg kan zowel per eigen auto, motor, of op de fiets gemaakt worden. Voor een klein gedeelte kan men ook van het pendelverkeer met minibusjes gebruik maken. Chalet VAN DIK HOUT ligt aan de weg naar de Zillertaler Höhenstrasse.  

Culinaire ontdekkingsreis in het Zillertal
Om zeker te zijn van eerste klas producten hebben veel hotels in het Zillertal eigen boerenbedrijven waarvan de producten zoals boter, kaas, spek en dikwijls ook vlees alleen bestemd zijn voor de eigen keuken.

Het Zillertal telt ruim 2000 gastronomische bedrijven, waar zowel lokale als internationale lekkernijen in de keukens bereid worden. Er zijn nog veel traditionele, gezellige restaurants. Zoals “Wirtshaus zum Griena” dat één van de oudste restaurants in het dal is. Of “Landgasthof Linde” dat bekend staat om zijn uitstekende gerechten die in deze eeuwenoude herenboerderij op tafel gezet worden. In het wat hoger gelegen Hotel Lamark, laat de twee sterrenkok gasten een culinair hoogstandje beleven.

Wie in het Zillertal op vakantie is moet uiteraard de beroemde lokale specialiteit Zillertaler Krapfen gegeten hebben. De goudbruin gebakken deegflapjes gevuld met een aardappel-kaasvulling smaken voortreffelijk! Een voedzame hoofdmaaltijd is de Melchamuas, gemaakt van melk, meel en boter dat samen met rode bosbessen verorberd wordt. De Kasspatzln en Zerggl zijn Zillertaler gerechten die het lekkerst smaken als ze in een berghut gegeten worden. 

Zillertal eten en drinken
Als voorgerecht bij deze lokale gerechten is de Gaukäsesuppe onmisbaar. Basis voor deze soep is de Zillertaler Graukäse, die in de kaasmakerijen in het dal van verse alpenmelk gemaakt wordt. De kaas heeft een zeer nadrukkelijke smaak en bevat nul procent vet. In Zell am Ziller wordt al meer dan 500 jaar het Zillertal bier gebrouwen en van de uit het dal afkomstige appels en peren wordt Schnaps met een hoog alcoholpercentage gebrand.  

Het muzikale Zillertal
In het Zillertal houden de talrijke, dikwijls succesvolle Zillertaler muziekgroepen, de stemming er goed in. Veel muzikanten uit het Zillertal hebben bekendheid tot over de Oostenrijkse grenzen, zoals de “Schürzenjäger. De hele zomer kan men van vele muzikale evenementen genieten. Daaronder de wekelijkse openluchtconcerten van de plaatselijke muziekkapellen in de diverse dorpen. Niet te vergeten zijn de Tiroler Avonden met traditionele muziek en dans. Tevens zijn er diverse dorpsfeesten waar de vakantiegast ook veel “einheimische” zal aantreffen. Alle inlichtingen over de muzikale festiviteiten zijn verkrijgbaar bij Zillertal Information.

Voordelig uit met de Zillertal Activcard
Wie zijn zomervakantie in het Tiroler Zillertal doorbrengt is voordelig uit met de Zillertal Activcard. Met deze kaart kan men gebruik maken van de kabelbanen die tijdens de zomermaanden geopend zijn, en van het openbaar vervoer maar niet van de nostalgische stoomtrein – de “Zillertalbahn”. De entree van de zwembaden is gratis. Met de Z-kaart krijg je tevens 10% korting of meer, bij diverse musea, parken of andere bezienswaardigheden.

De Zillertal Card is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren, de kabelbanen, de stations van Zell, Mayrhofen en Jenbach en bij het Sport- en vrijetijdspark Hippach, Ramsau en Schwendau. De kaart is verkrijgbaar voor 6, 9 of 12 dagen. Kinderen tot 6 jaar krijgen de kaart gratis. Indien twee volwassenen een Zillertal Card kopen krijgen alle kinderen van 6 t/m 15 jaar een gratis kaart.

chalet van dik hout zillertal

Mooi dal

Zicht vanuit  chalet

Chalet van Dik Hout motorrijden in Zillertal Oostenrijk

Ook voor motorrijden een geweldig gebied

chalet van dik hout zillertal

Fietsroutes

Wandelen in de bergen Chalet van Dik Hout

Heerlijk wandelen

chalet van dik hout zillertal

Zicht vanaf een Alm Zillertal

© CHALET VAN DIK HOUT 2021

Prijzen vanaf € 80,= per nacht
(min. 3 nachten)

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een vraag of advies.
Gelijk reserveren mag natuurlijk ook!

©2021 CHALET VAN DIK HOUT  -  Privacyverklaring  -  Disclaimer  - Algemene voorwaarden